Татуировките на континента Европа

Известно е, че татуирането върху тялото датира още от древните времена. През Палеолита е имало иструменти и пигменти с които хората са извършвали козметични дейности. Някои открити скелети на ранно палеолитния период (около 40-14 хиляди години пр. Хр. Д.), като в Кро-Маньоне, в Югозападна Франция, показват, че починалият го боядисвали в червено или ги разкрасявали.
До периода на неолита (около 4000-1700 г. пр. Хр. Д.) включват рисунки намери на в местността Tордос в Унгария. Тези рисунки са по гърдите и хълбоците орнаменти. Един от тях, намерени в района на Спарта, представлява жена, дясното и бедро, е украсено със знаци във формата на четири счупени линии, а в лявата – рисунка във формата на ромб. Според френския изследовател В. Каруше, в епохата на палеолита и неолита хората, които живеят в топъл климат са по-украсени от облечените.
През 1897, датски археолог Сафус Мюлер направи неочаквано изявление, че на територията на Северна Европа през бронзовата епоха татуировка вече е съществувала. Потвърждение за това - сред находките, направени в тези области, датиращи от бронзовата епоха, присъствали тънки бронзови игли.
Бързото разпространение на татуировките в Европа станало края на XVIII век. Безспорно, приемането на английския език през 1773 изразът «tattow» - станало значимо събитие в Европейската татуировка. Европейците с нескриван интерес се вглеждали в цветните рисунки по кожата , но с течение на времето се заинтересовали от тяхната история. Оказа се, че дори и в древността, татуировката е била широко разпространена. Знака на клеймото обозначавало правото на собственост, притежание на роби, добитък.
Tатуировката се разглежда като форма на наказание за определени престъпления. Най-често процедурата се извършва чрез изгаряне с горещо парче желязо,се правели символични емблеми на добре видими части на тялото. След това в раната втривали черна течност, която след заздравяване на раната леснода се разпознае. Римляните, чиято практика за нанасяне на клеймо била разпространена като обичай наречен «deformare stigmatum notis».
През XVII век, този обичай в някои европейски страни започвал да изчезва, до края на века съществувал само в армията за затягане на дисциплината. Заклеймявали дезертьори и войници «с криминални наклонности". В началото на XX век, било предложено да се върне наказанието за заклеймяване на тези, които са извършили особено сериозни престъпления.
Все пак, в някои сектори на обществото в Европа обичая оцелява. Така например, през Средновековието, много занаятчии и работници, правили по своите тела знаците на своите магазини - обичай, се задържал до края на XIX век във Франция, Германия и Италия. Например, касапите, си правили изображение на лявата ръка представляваща две брадви, и бик на главата. Градинарите и представителите отдругите професии имали свое лого.
В ранните години на християнството благочестивите хора, поставени на тялото си изображение на разпятието. Поклонниците пребивавали в Ерусалим, обикновено си правили татуировка на любима част от тялото, обикновено на ръката, изображение на кръста. Този ритуал, въпреки забраната от Католическото духовенство, битувал в края на XIX-XX век в Тирол, Вестфалия, Италия.
Според професорите Краузе, Ломброзо, в края на XIX век в Германия и Италия, около 1% от хората навсички нисши съсловия имали следи от татуировки. Особено този обичай е бил разпространен сред лишените от свобода, както и на войниците и моряците.
Войниците често си изобразявали военни атрибути: щик, оръдието, A ездачите на кон, каски. Срещали се и религиозни символи: разпятие, сърцето, или топката, заобиколени от светлини, не били изключение, и символи на любовта като първите букви на любимият, пронизано със стрела сърце, две взаимно стиснати ръце.
Последните изображения често могат да бъдат срещнати (заедно с други изображения) от крадци и разбойници. Както е отбелязал Ламброзо се срещали и такива , които не са ограничени само да красят ръцете и гърдите, а татуировка започнала да се прави на гърба, корема, бедрата и дори по гениталиите. При някои, например, може да видите множество изображения на дървета, цветя, къщи, църкви, жени, и така нататък., Другата - заедно с изображение на фигурите имало и надписи с мрачен характер, тъй като «giuro ди vendicarmi» (Кълна се, ще ся отмъсти) или « misero ми дойде dovro finire »(аз съм нещастен, как трябва да умра) и др.
Според наблюденията на Дюшен и други изследователи, такива форми на татуировката се срещна често и сред френското и английското населението, особено сред моряците.

 
 

Популярно

Африканските и Тихоокеанските племена и

News image

Първоначално татуировката е била доста примитивна и с течение на времето тя се превръща в едно уникално изкуство, каето не може да не радва окото. Татуировкатая се развива, само в об...

Прочети

Античната епоха и татуировките

News image

За да си направят татуировка, славянските племена са ползвали специално направени от глина печати. В древни времена, изкуството на tattooing еволюира от гърци, славяни, германци, гали. На глина,нанасяли необходимата рисунка ...

Прочети

Лечебни ритуални татуировки

News image

Племена живеещи в Тихия океан, ползвали татуировките с лечебна цел. По това време на Юг от Тибет живеели племената Шаней ,които за разлика от съседите си още от древни времена оп...

Прочети

Северните народи и техните татуировки

News image

Татуировките на северните народи от Сибир датират от дълбока древност. Те са още по-стари отколкото при номадските индоиранци. Макар че, в същото време, племената от двата континента (Евразия и Северна Ам...

Прочети

Магическите татуировки

News image

След като възникнала татуировката и били приписани  магически качества. Както сега и преди хората са влагали смисъл при направата на татуировка. Често този смисъл означава защита от нещастия.Съществували специялни татуировки,които па...

Прочети

Татуировките на континента Азия

News image

За родина на татуировката се смята древна Месопотамия, според арабските  етнографи  и историци. От направените разкопки и исторически находки е установено, че през V хилядолетие пр. Хр. д. на територията на...

Прочети

Татуировки всяващи ужас

News image

  Страшните татуировки се изписвали на частите от тялото, като ръце или лице, за да може по всяко време да бъде на показ. За първи път се откриват татуировки смущаващи дори ...

Прочети